Beton De Luxe

Woonbeton vs gietvloer

Beton ciré in een woonruimte

[leestijd 3 minuten] Artikel bijgewerkt op 20 december 2021.

Wat is beter, een gietvloer of een woonbetonvloer? Het is afhankelijk van de situatie: wat voor ruimte is het?, wat voor ondergrond is aanwezig?, hoe wordt de ruimte gebruikt?, wat is het budget?

Voor zowel de woonbetonvloer als de gietvloer is wat te zeggen. De voorbereiding is voor beide nagenoeg hetzelfde: de ondergrond moet stof en vetvrij zijn en afgevlakt worden, eventuele scheuren moeten worden gerepareerd. Hoe lager de temperatuur, hoe langer het duurt voordat de vloeren zijn uitgehard. Het aanbrengen bij en te hoge temperatuur van > 25 graden Celsius wordt afgeraden omdat de droging dan te snel geschiedt. Bepaal vooraf of antislip nodig is voor de vloer want de keuze van de top coating is daarvoor bepalend.

Woonbeton

Woonbeton is een cementgebonden afwerking met een top coating. In tegenstelling tot de PU gietmassa is woonbeton niet alleen voor vloeren geschikt maar ook voor wanden en meubels. Door die samenstelling en geleiding is het beter geschikt voor vloerverwarming. En woonbeton heeft van zichzelf de natuurlijke uitstraling en een unieke structuur terwijl een gietvloer doorgaans iets kunstmatiger oogt en voelt. Een woonbeton vloer wordt in meerdere dunnen lagen van 1 tot 2 millimeter aangebracht waardoor de hele woonbetonvloer doorgaans tussen de 6 en 9 millimeter dik is. Door de droogtijd van de diverse lagen wordt woonbeton in meerdere dagen aangebracht. De wijze van aanbrengen heeft een ambachtelijk karakter met spanen, schuren en coating.

woonbeton vloer

Gietvloer

Een PU vloer is gebaseerd op polyurethaan met daarbij epoxy en biopolymeer. Gietvloeren, of eigenlijk de gietmassa, zijn zelf nivellerend en daardoor sneller te leggen maar de droogtijd is langer dan die van woonbeton. Hierdoor duurt de oplevering van een gietvloer vaak langer dan woonbeton. De temperatuur moet minimaal 12 graden Celsius zijn en ook hier geldt dat lage temperaturen de uitharding vertragen. Zorg dat het niet warmer is dan 25 graden Celsius want daarboven is de verwerking van het product onzeker. Net zoals bij woonbeton heeft polyurethaan massa nog een coating nodig als beschermlaag. Zorg bij gietvloeren voor goede beschermende kleding, een veiligheidsbril en handschoenen.

Er zijn ook tegels met betonlook, hierbij gaat echter de charme en het voordeel van een vloer zonder naden verloren.

woonbeton prijs

Ook leuk om te lezen

Reviews over ons


Geweldige betonlook vloer via mijn klant Toine.

Jeroen Den Ridder Avatar Jeroen Den Ridder
5 april 2021


Laatst een workshop gehad bij Beton deluxe bv, het is een goed product en makkelijk aan te brengen. Ik heb het na afloop meteen besteld voor mijn eigen vloer.

Zoë De Rooij Avatar Zoë De Rooij
5 april 2021


SUPER AANRADER
Afgelopen week de oplevering van onze nieuwe Beton Cire vloer (kleur 22).
We zijn zeer enthousiast over de vloer en zeker ook over de vakkundige plaatsing en zeer correcte behandeling door Beton de Luxe. Geen vraag of extraatje was te veel.

Ruud ....... Avatar Ruud .......
5 april 2021


Goede service in levering en meedenken waar nodig. Producten zijn super en duidelijke omschrijving. Ook heb ik de workshop gevolgd waar duidelijk uitleg en tip en tricks werden gedeeld.
Enige punt ter verbetering: Hoeveelheid product is aan de krappe kant, mag ietsje meer zijn.

Roel Botteram Avatar Roel Botteram
5 april 2021


Goede ervaring tot dusver met Toine, mooi werk (douchehoek badkamer) geleverd en duidelijke planning.
Nadat we een stukje schade hadden gemaakt, is hij snel langs gekomen om dit te repareren.
Nieuw werk dus kan nog niks zeggen over hoe goed het waterdicht is, maar het ziet er prima uit

Piet Mollen Avatar Piet Mollen
5 april 2021