Woonbeton vs gietvloer

[leestijd 3 minuten]

Wat is beter, een gietvloer of een woonbetonvloer? Het is afhankelijk van de situatie: wat voor ruimte is het?, wat voor ondergrond is aanwezig?, hoe wordt de ruimte gebruikt?, wat is het budget?

Voor zowel de woonbetonvloer als de gietvloer is wat te zeggen. De voorbereiding is voor beide nagenoeg hetzelfde: de ondergrond moet stof en vetvrij zijn en afgevlakt worden, eventuele scheuren moeten worden gerepareerd. Hoe lager de temperatuur, hoe langer het duurt voordat de vloeren zijn uitgehard. Het aanbrengen bij en te hoge temperatuur van > 25 graden Celsius wordt afgeraden omdat de droging dan te snel geschiedt. Bepaal vooraf of antislip nodig is voor de vloer want de keuze van de top coating is daarvoor bepalend.

Woonbeton

Woonbeton is een cementgebonden afwerking met een top coating. In tegenstelling tot de PU gietmassa is woonbeton niet alleen voor vloeren geschikt maar ook voor wanden en meubels. Door die samenstelling en geleiding is het beter geschikt voor vloerverwarming. En woonbeton heeft van zichzelf de natuurlijke uitstraling en een unieke structuur terwijl een gietvloer doorgaans iets kunstmatiger oogt en voelt. Een woonbeton vloer wordt in meerdere dunnen lagen van 1 tot 2 millimeter aangebracht waardoor de hele woonbetonvloer doorgaans tussen de 6 en 9 millimeter dik is. Door de droogtijd van de diverse lagen wordt woonbeton in meerdere dagen aangebracht. De wijze van aanbrengen heeft een ambachtelijk karakter met spanen, schuren en coating.

woonbeton vloer

Gietvloer

Een PU vloer is gebaseerd op polyurethaan met daarbij epoxy en biopolymeer. Gietvloeren, of eigenlijk de gietmassa, zijn zelf nivellerend en daardoor sneller te leggen maar de droogtijd is langer dan die van woonbeton. Hierdoor duurt de oplevering van een gietvloer vaak langer dan woonbeton. De temperatuur moet minimaal 12 graden Celsius zijn en ook hier geldt dat lage temperaturen de uitharding vertragen. Zorg dat het niet warmer is dan 25 graden Celsius want daarboven is de verwerking van het product onzeker. Net zoals bij woonbeton heeft polyurethaan massa nog een coating nodig als beschermlaag. Zorg bij gietvloeren voor goede beschermende kleding, een veiligheidsbril en handschoenen.

Er zijn ook tegels met betonlook, hierbij gaat echter de charme en het voordeel van een vloer zonder naden verloren.

woonbeton prijs